top of page
  • Yazarın fotoğrafıalin tülin akgül

ÖDEM ATIMINA YARDIMCI BESİNLER

Güncelleme tarihi: 11 Tem 2023

Merhaba sevgili Alin Beauty Lounge ailesi,

Çok sevgili diyetisyenimiz Dyt.Alper Büyükbayram bu hafta bizler için ödem atımına yardımcı olan besinleri kaleme aldı.


Ödem, vücudun fazla su tutması anlamına gelir. Vücutta sıvı birikmesi, genellikle kalp, böbrek veya karaciğer gibi organların işlev bozukluklarından kaynaklanabilir. Vücudumuzda ödem belirtileri özellikle karın şişkinliği, yüz şişkinliği, bacak ve kollarda şişkinlik başlıca belirtileridir.


Ödemin oluşma sebeplerinden bazıları uzun süre ayakta durmak, uzun süre oturmak, tiroid rahatsızlığı, tuzlu yiyecekler yemek, çağımızın hastalığı olan obezite, dengesiz beslenme, kullanılan ilaçların yan etkisi (tansiyon ilaçları, steroid ilaçları, doğum kontrol ilaçları), menopoza girmiş olmak, gebe olmaktan kaynaklı hormonel değişimler ,yiyecek ve böcek ısırıklarına alerji, yüksek veya düşük tansiyon, varisli damarlarda enfeksiyon veya yaralanmalardır.


Peki nedir bu ödem yapan besinler?
  • Her türlü gazlı meşrubat,turşular ve salamura edilmiş yiyecekler,sucuk,salam,sosis,tatlı,unlu ve yağlı besinler,meyan kökü içeren yiyecek ve içecekler.


Ödem atımına yardımcı besinler:


  • Maydanoz (C vitamini, A vitamini, bitkisel lif), Kavun-Kayısı (Potasyum K'dan zengin), yoğurt (Kalsiyum Ca'dan zengin), mısır püskülü (idrar söktürücü), ananas, ada çayı, ısırgan otu, enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, kiraz sapı, havuç, limon, yeşil çaylar diüretik özelliğinden dolayı günde en fazla 2 fincan tüketilebilir aksi takdirde tansiyon düşüklüğüne neden olabilir.


Mesela,

  • Uzun bir yolculuktan sonra ayakların şişmesi ödemden kaynaklanır.

  • En önemli husus günde 2-2,5 litre su tüketimi , vücudun böbreklerinin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve ödemi önler. Ödemin giderilmesinde spor ve sağlıklı beslendiğiniz bir yaşam biçimine ihtiyacınız vardır.

Alacağınız bu önlemleri uygulamadan önce uzman bir doktora başvurabilirsiniz.

ÖDEM ATIMINA YARDIMCI ÇAY TARİFİ

½ Dilimlenmiş Limon

4-5 küp Ananas

2 tutam Mısır püskülü

2 tutam Kiraz sapı

1 litre Su

Malzemeleri demliğe koyup üstüne kaynamış suyu ekleyip demliğin üstünü kapatıp koyalım 8-9 dk beklettikten sonra afiyetle içebilirsiniz.



130 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page