top of page
  • Yazarın fotoğrafıalin tülin akgül

UV Cilde Nasıl Zarar Verir?

Tekrar tekrar güneşe maruz kaldığınızda, melanin üretiminden sorumlu olan melanositler, güneş ışınları tarafından aktive edilirler. Yani havalar ısındıkça ve vücudumuz güneşe maruz kaldıkça vücudumuz bu şekilde haberlendirilir.

- ''Havalar ısınıyor, melanin üret cildi koru.''


Bu pigmentler derinin üst tabakasında düzgün bir şekilde depolandığında bronzluğa sebep olurlar. Yani aslında bronzluk cildin kendini koruması için oluşturduğu kalkandır. Fakat bu pigment dağınık veya öbekler halinde depolandığında ise lekelere neden olur. Ama konumuz bu değil.



Bugün hep duyduğumuz, gelen güneş ışınlarının içerdiği UVA ve UVB'nin sağlığımıza nasıl zarar verdiğini konuşacağız. Cildimiz özellikle UVA ışınlarına ne kadar maruz kalırsa, korunması da o kadar azalır ve cilt kanserine kadar gidebilen pek çok problemlere neden olabilir.


Nedir bu UVA ve UVB?

UVA: “AGEİNG” (YAŞLANMA) VEYA “ALLERGİE” (ALERJİ) ”NİN A’SI

UVB: “BURNS” (YANIK) VEYA “BRONZED SKİN” (BRONZLAŞMIŞ CİLT) İN B’Sİ

UVC ise ozon tabakası tarafından engellendikleri için dünyaya ulaşmazlar.





UVA ve UVB ışınları dünyaya ulaşarak cilt yüzeyinde serbest radikaller üreterek uzun vadede cilt yüzeyinde hasarlara yol a.arlar. UVA yaşlanma, alerji, kızarıklık, hatta cilt kanseri gibi hasarlar verebilirlerken

UVB bulut ve camlardan geçemezler fakat cilt yüzeyine etki ederler ve yanık, bronzlaşma bu sayede gerçekleşir.



Ama UVA'yı engelleyen hiçbir etken yoktur. UVA cildin derinlerine nüfus ederek cildin alt katmanındaki hücrelere ulaşabilirler ve bu da cilde daha ağır hasarlar verir. UVB yanık oluşumu ile tepki verdirirken, UVA da acı ağrı hissedilmez. Bu yüzdendir ki bulutlu havalarda dahi koruyucu kullanın deriz.





Kışın bronzlaşmazsınız hatta bulutlu havalarda UVB bulut tarafından engellenir ama UVA için durum öyle değildir o her türlü dünyaya ulaşır, yoğun ve dik olduğu saatlerde ise cildin alt dokusuna kadar ulaşabilir. Burada önemli faktör cildin kendini serbest radikallere karsı nasıl koruduğudur. Birçok kremlerin içeriğinde bulunan bu özellikler bu noktada önem kazanmaktadır. Tabii ki sağlıklı beslenmek, alkali bir beden sağlığı kişiyi kısa vadede birçok serbest radikale karşı korur.


Kullanılması gereken koruyucu kremlerin yanında yediklerimize dikkat etmek, alkali beslenmek ve sıvı tüketimimizi çoğaltmak önem taşır. Kısacası cilt ve beden sağlığı bir bütündür. Herkesin bildiği en önemli koruyucu ise spf yani güneş kremleridir. Spf lerin bu durumda cildi nasıl koruduğuna gelecek olursak Spf 10 x10 =100 dk güneşe kalabilmek demektir.





Burada önemle hatırlatmam gereken bir şey var oda bu ölçü cildinizin 1 veya 2 cmnin yoğun şekilde kremlenmesinden ortaya çıkan bir ölçüdür. Düşünün ki tüm vücudunuza golf topu büyüklüğünde krem kullanmanız bunu eşit ve homojen şekilde dağıtmanız ve terleme, duş, havuz, denizden sonra tekrarlamanız gerekmektedir.



Bronz bir ten güzeldir. Hatta bronzlaşmak cildin doğal koruma ve yenilenme sirkülasyonu çalıştırır ama doğru ve kontrollü bir şekilde yaparsak zararını görmeyiz. önemli olanda uzun vadeli bir cilt ve beden sağlığı edinmektir.







32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page