top of page
  • Yazarın fotoğrafıalin tülin akgül

TAVUK DERİSİ CİLT SORUNU

Keratosis pilaris, küçük sivilce benzeri şişlikler gibi görünen iyi huylu (zararlı olmayan) bir cilt durumudur. Bu duruma sahipseniz, cildinizde kıl foliküllerinin çevresinde küçük, ağrısız şişlikler fark edebilirsiniz. Yumrular, saçınızı, tırnaklarınızı ve cildinizin dış tabakasını (epidermisi) oluşturmaya yardımcı olan bir protein olan fazla keratinden oluşur. Keratosis pilaris kırmızı, kahverengi veya beyaz görünebilir veya cildinizle aynı renkte görünebilir. Keratosis pilaris için diğer isimler, tüyleri diken diken gibi göründüğü için KP veya "tavuk derisi"dir.



Ciltteki bu küçük şişlikler , kıl köklerinin bulunduğu ciltte herhangi bir yerde görünebilir ve bu nedenle asla ayak tabanlarında veya avuç içlerinde görünmez.




Bununla ilişkili diğer semptomlar şunlar olabilir:


-çıkıntıların etrafında hafif pembelik veya kızarıklık

- kaşıntılı, hassas cilt

- kuru cilt

- zımpara kağıdı gibi hissettiren şişlikler

- cilt tonuna bağlı olarak farklı renklerde (ten rengi, beyaz, kırmızı, pembe, kahverengi veya siyah) görünebilen şişlikler


Herkes bu cilt hastalığına duyarlı olabilir, ancak en yaygın olarak çocuklarda ve gençlerde görülür. Keratosis pilaris genellikle geç bebeklik döneminde veya ergenlik döneminde başlar. Tipik olarak 20'li yaşların ortalarında düzelir ve çoğu vaka 30 yaşına kadar tamamen geçer. Hormonal değişiklikler hamilelik sırasında ve ergenlik döneminde alevlenmelere neden olabilir. Keratosis pilaris en çok açık tenli kişilerde görülür.


Keratosis pilarisin bilinen bir tedavisi yoktur. Genellikle yaşla birlikte kendi kendine düzelir. Görünümünü hafifletmek için deneyebileceğiniz bazı tedaviler vardır, ancak Keratosis Pilaris tipik olarak tedaviye dirençlidir. Durum düzelirse, iyileşme aylar alabilir.


Dermatoloğunuz, kaşıntılı, kuru cildi yatıştırmak ve Keratosis döküntüsünden cildin görünümünü iyileştirmek için nemlendirici bir tedavi önerebilir. Birçok reçetesiz ve reçeteli topikal krem, ölü deri hücrelerinden kurtulmanıza yardımcı olabilir.


Keratosis pilarisinizin görünümünden hoşlanmıyorsanız, evde tedavi etmek için deneyebileceğiniz bazı teknikler vardır. Kişisel bakım tedavileri, kaşıntıyı ve tahrişi en aza indirmeye yardımcı olabilir.


-Ilık duş almak

-Günlük peeling yapmak

-Nemlendirici losyon kullanmak

-Dar kıyafetlerden kaçınmak

25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page