top of page
  • Yazarın fotoğrafıalin tülin akgül

Sıcak mı ? Soğuk mu ?

Duşa hayır diyebilen var mı? Suyun herkese iyi geldiği bir gerçek. Sadece vücudumuzun temizlenmesi değil, gevşeyip rahatlamamızı, bedenen sağlıklı olmamızı ve zihnen arınmamızı sağlıyor. Bedensel ve fiziksel olarak birçok faydası var. Bunun yanı sıra birçok hastalığa da iyi geliyor. Özellikle bizim için güzelliğe katkısı büyük. Ama hangisi iyi, nasıl bileceğiz? Soğuk su mu, sıcak su mu? Gelin her ikisinin de faydalarını inceleyelim ve vücudumuza neyin iyi geleceğine kendimizi dinleyerek karar verelim.


Dinç ve güçlü bir vücut için: Soğuk Duş

Soğuk suyun bağışıklık sistemini güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklılık sistemini destekler. Soğuk suyla duş alma içimizi ürpertse de aslında vücudumuza sayısız faydası var. Öncelikle soğuk suyla duş, vücut direncimizi artırır çünkü vücut üşüyüp titrediğinde kendini ısıtmaya çalışır ve beyaz kan hücrelerini serbest bırakarak bağışıklık sistemimizi harekete geçirir. Bu da bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bunun yanı sıra ve bizim için önemli olan; Üşüyen vücut kendini ısıtmaya çalışarak extra enerji harcar, bu da yağ yakmamıza sebep olur ve zayıflarız. Cildimiz kan akışının hızlanması ile daha canlı ve parlak olur, sıkılaşır ve diri bir görüntüye sahip oluruz. Aynı zamanda soğuk duş adrenalin sağlar, bu da kendimizi canlı ve enerjik hissetmemize sebep olur ve bunla bağlı olarak mutluluk hormonu salgılatır ve kendimizi daha iyi hissederiz. Soğuk su bizi canlandırır, zayıflatır, diri tutar, yüzümüzden saçımıza parlamamıza sebep olur ve mutlu olmamızı sağlar. Soğuk su canlılık, enerji, hayat demekse, sıcak duş bunun tam tersi tam gevşeme ve rahatlama vaadediyor.


Rahat ve gevşemiş bir vücut: Sıcak Suş

Sıcak suyla yapılan banyo, gergin kasları gevşetir ve ağrıyan eklemlere iyi gelir. Aynı zamanda yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur ve gerginliği azalttığı için baş ağrısına iyi gelir. Bunun yanı sıra terlemeyi azaltır. Sıcak suyla yapılan banyo, hijyen sağladığı gibi gözeneklerin açılmasını ve cildin derinlemesine temizlenmesini sağlar. Gece yapılan sıcak bir banyo uykuya dalmanıza yardımcı olur. İşte burada bizim için önemli nokta ortaya çıkıyor. Güzel bir uykunun cilde faydalarından diğer yazımda bahsetmiştim. Yani, sıcak su eğer güzel bir uyku çekmemize sebep oluyorsa, bu sabahına daha güzel, yenilenmiş kalkmamıza yardımcı olacak demektir. Burada unutulmaması gereken şey, sıcak su cildin nem kaybına sebep olduğundan, sıcak banyodan sonra hem yüzümüzü hem de vücudumuzu nemlendirmektir.


Şimdi tüm bu öğrendiklerimize göre, sıcak mı soğuk mu? Bence vücudumuzun ihtiyacına göre dengelemek gerekiyor. Aslında, ne tam hep soğuk, ne tam hep sıcak. İhtiyacımıza göre duş almak, bedenimizin sinyallerine göre duş almak bizi dengeleyip bedensel ve zihinsel olarak daha sağlıklı yapacaktır. Kendimizi halsiz hissettiğimizde canlanmak için soğuk duş almak, rahat bir uyku çekmek istediğimizde ise sıcak su ile duş almak gerektiğini biliyoruz. Tek unutmamanız gereken şey, banyodan sonra mutlaka nemlendiricinizi yüz ve vücudunuza uygulamaktır. Bu kadar.


19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page