Yaz aylarına girerken cildimizi solaryum ile hazırlamak çoğu kimsenin tercih ettiği bir yöntem
Aslında her şey de olduğu gibi çoğu zarar azı karar.
Solaryum ile bronzlaşma, güneş ile aynı etkiye sahiptir. Tek fark, solaryumdaki ışıkların birleştirilmesi ve daha güvenilir olması için belirli bir şekilde filtrelenmesidir. Son zamanlarda çıkan yeni lambalar filtrelemede güneş kadar cildimize zarar vermez. Tabii ki burada önemli olan cilt tipinize göre haftalık solaryum banyosunu çok dikkatli yapmak.
Cilt tipleri 3'e ayrılır
1-Beyaz tenli kızaran asla bronzlaşamayan,
2-Buğday tenliler kızaran ve sonrasında bronzlaşan,
3-Esmer tenliler direk bronzlaşan.
Her cilt tipinin güneşe ya da solaryuma dayanıklılığı farklıdır...Beyaz tenli ciltlerde aşırı yanma ciltte yanıklara sebep oluyorsa esmer tenli bir cilt de aşırı maruz kaldığında ciltte acı ve hatta kabarıp soyulma görülür.
Kontrollü olarak uzmanların haftada 5-7 dakika kişinin bronzlaşmasını öneriyor. Bu durum cilt kanserine ve hücre hasarına karşı koruyacaktır. Çünkü güneş ışığına karsı maruz kalan cilt melanin üreterek kendini korumaya alır. Aynı zamanda UV ışığına maruz kalmak deride D vitamini üretimine yol açar. D vitamini, çeşitli organ sistemlerinin bakımında önemli bir rol oynar. Bununla birlikte, bunun başlıca görevi, kalsiyum ve fosforun bağırsaklardaki gıdalardan emilimini ve böbreklerdeki kalsiyumun geri emilimini teşvik ederek kan dolaşımına kan akışını arttırmaktır; D vitamini kemik sağlık açısından da önemlidir. kemikler ince, kırılgan veya şekilsiz hale gelebilir. Yetersiz güneş ışığına maruz kalmayla birlikte yetersiz alım nedeniyle eksiklik ortaya çıkabilir. Aşırı solaryum ve güneşe maruz kalma cilt kanseri riskini artırabilir. Ayrıca çok bronzlaşma erken yaşlanmaya da neden olabilir, çünkü UVA ışınları cilt katmanlarının altındaki kolajen ve bağ dokusunu tahrip eder.
댓글