top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıalin tülin akgül

Leke Sorunsalı

Kadınların en büyük cilt sorunu olan lekeler her yaşta görülebilen baş edilmesi en zor sorunlardan biridir. Benim bu konuda ki yaklaşım her zaman doğru teşhisten geçiyor. Öncelikle kişinin yaşı hormonal durumu ve kan değerleri kontrol edilmelidir. Sonra ise lekenin oluşma sebebi ortaya çıkma zamanı ve derinliği teşhis edilir. Bunlar iyi teşhis edildiğinde izlenecek yolda ortaya çıkar. Öncelikle gelin en basit anlatımıyla leke nedir ve nasıl oluşuyor ona bakalım .


Leke nasıl oluşur ?

Lekeler, ciltteki melanosit hücrelerinin salgıladığı melanin pigmentinin ciltte öbek öbek birikmesi sonucunda oluşur. Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte öbekler halinde görüntüler oluşur. Melanin, cildimize rengini veren pigmentlerdir. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşur. Aslında bu süreç cildin kendini güneşten koruma yöntemidir. Bir değişle, melanin cildimizin şemsiyesi gibi güneşten korur. Ancak çok fazla maruz kalmak melanosit üretimini bozar. Burada maruz kalınan UVA'nın etkisi de var. Ama bu konu başka bir baslık

bunun için " UV Cilde Nasıl Zarar Verir? " yazımı okumanızı tavsiye ederim.


Yine de birçok cilt lekesi doğrudan güneşe maruz kalmaya bağlı olarak gelişmektedir. Ayrıca genetik yatkınlık, ilerleyen yaş, zararlı kimyasallar, sahte kozmetik ürünleri, bazı ilaçlar ve hamilelik gibi etkenlere bağlı olarak da cilt lekeleri görülebilir.Buna bağlı olarak kişinin genetik faktörü kullandığı hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir. Cilt lekeleri aynı zamanda antioksidan alım eksikliği ya da C ve E vitamini eksikliğinde de olabilir. Fakat cilt lekelerinin oluşmasında altta yatan neden kesinleşmeden bunun tahlili yapılmadan takviye ilaç kullanılmamalıdır.


Kahverengi lekeler hangi vitamin eksikliÄŸinden oluÅŸur ?

E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Yani Leke sadece bir soruna bağlı olmayıp karmaşık bir dizi sorunun işareti olarak ortaya çıkabiliyor. Haliyle tedavisi de buna bağlı olarak kolaylaşıyor yada zorlaşıyor. O yüzden başta da dediğim gibi cilt lekelerinin sebebi doğru teşhis edilirse tedavisi de onunla beraber gelir.


Genel belirtiler, adet düzensizliği (sık ya da seyrek kanama olabilir), adet dışı kanama, tüylenmede artış, sivilcelenme, ödem ve buna bağlı kilo değişimi olabilir. Tiroit hormonları da üreme fonksiyonlarını etkiler; bozukluğunda hipo ya da hipertiroidizm bulguları olabilir.Bu tür sorunlarda hekim tavsiyesi ile sorunu çözmeden leke ile ilgili uygulama yapmak ve geçeceğini ummak boşuna olacaktır.

Sıralarsak eğer;


Güneşe fazla maruz kalmak,

Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişimler,

Hormonal Bozukluk,

Kan değerlerindeki eksiklikler (cilt yenileme sürecini etkilediğinden önem taşıyor),

Sivilcelerin vücutta bıraktığı renksel koyuluklar,

Kortizon içerikli ilaç kullanımı, Bazı tansiyon ilaçları, kalp ilaçları ve antibiyotikler,

Genetik faktörler (Ailesel yapı ve bazen yaşanılan bölge koyu cilde sahip olunabiliyor),

Doğuştan gelen pigmentasyon hastalıkları (Leucoderma gibi),

Vitiligo hastalığı,

Egzama, sedef ve gül hastalığı gibi deri döküntülerine sebep olan cilt hastalıkları da lekelere yol açabilir.

Tabiki ileri yaş ciltte zamanla lekelenmeler görülmektedir. Hücre DNA sında UV bozuklukları çocukluk yaşlarında başlayarak ileri yaşta daha da ortaya çıkmaya başlar. Bazı tansiyon ilaçları, kalp ilaçları ve antibiyotikler de buna sebep olmaktadır.

Kozmetik olarak bakarsak;


Yaz aylarında yaptırılan ağda, epilasyon, peeling gibi işlemler ve son kullanma tarihi geçmiş ya da yanlış kozmetik ürün kullanımı da lekelenmenın sebebi olabilirler.

Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Güzellik salonlarında en çok çözüm aranılan konu leke sorunudur. Yukarıda bahsettiğim sorunlardan sebep her lekenin çözümü uygulanan bakımla giderilemez.Bunun için sebebini doğru teşhis edip ortadan kaldırmak için beraber çalışmakla olur. Yani cilt lekenizin sebebi hormonal ise bunun tedavisini hekimle başlamadan ve ilerlemeden işareti olan leke için uygulama size istediğiniz sonucu vermeyecektir.


24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page