Bir çok yerde okumuşsunuzdur, sağlıklı bir cilt yada beden niçin iyi uyumak gerektiğini hatta bende bir çok kere hatırlatmıştım..Bunun sebebini merak edip araştırdım sizin için ve en kısa öz anlatımı sizlerle paylaşıyorum ..
Size uykunun evrelerinden uzun uzun bahsetmeyeceğim ama güzelliğe nasıl etki ettiğini anlatmaya çalışacağım.Hep dediğim bir şey var yatmadan önce yüzünü yıka bunun sebebi çünkü biz uykuya geçtiğimiz zaman cilt kendi için çalışır çünkü gece 23:00 den sonra cildin kendi metabolizma hızının en yüksek seviyeye çıktığı zamanlardır ve bu evrede cilt yenilenmesi ile uykudan önce bile bağımsız şekilde kendi görevlerini yerine getirir.
Bu yenilenme sürecinin tabi ki uyku ile desteklemesi tamamlanması gerekiyor.
O yüzden cilt bakımı ya da temizleyip kremlerimizi sürmek uykuyu dalmadan da önem taşıyor.
Yani biz uyurken cildimiz uyumuyor ve çalışıyor. Yaşımıza cilt yapımıza göre kullandığımız serum ve kremler cildimizin kendini yenilendiği onarıldığı zamanlardan ihtiyacı olanı dışardan vermek yardımcı olmak içindir. Bu süreçte cildimiz daha geçirgen ve daha cilt yüzeyindeki aktifleri daha hızlı kabul eden bir yapıya bürünüyor.Bir çok bakım ürününü gece kullanın dememiz bundandır.
Gelin şimdi uykunun güzelliğe nasıl etki ettiğine bakalım.
Yapay bir ışığın olmadığı dengeli bir derin uyku rem uykusu gibi evrelerini yeteri miktarda tamamlaması için gereken 8 saatlik uykuyu aldığımızda sabah daha dinç cildimiz daha parlak
Ödemi atılmış onarılmış bir bedenle uyanıyoruz.
Bahsettiğimiz bu 8 saatlik uyku sürecini ilk 3 saati cildi gençleştiren süreç yaşanıyor. Sonra ki 2 saat cildi ve bedeni onarırken son 3 saatlik zamanda bizi birçok hastalıktan koruyor.
Bu evleri tamamlayamadığımızda cansız soluk bir cilt ödem kırışıklık gözaltı halkaları gibi etkilerini hemen yüzümüzde görüyoruz.
İlk 3 saat diliminde söylenen cildi gençleştirici etki salgılanan büyüme hormonu sayesinde oluyor. Hipofiz bezinden salgılanan bu hormon ile birlikte ciltte esneklik sağlayan kolajen üretimi gerçekleşiyor. Nem dengesi korunuyor ve gözaltı torbaları azalıyor.
İkinci 2 saatlik dilimde vücutta melatonin hormonu zirve yapıyor buda kanser dahil bizi bir çok hastalıktan koruyor ve cildi zararlı toksinlere karşı koruyan bir antioksidan görevi görüyor.Bu evrede ciltten toksinler atılır UV gibi diş etkenlerin cilt üzerinde neden oldukları hasarlar bu zamanda onarılır.
Son 3 saateki Rem evresinde ise vücudumuzdan stres hormonu dediğimiz kortizol seviyeleri düşer. Vücut dinlenir gevşer. Kortizolun fazlalığı cildin kalitesini düşüren stres ve iltihaba sebep olan bir hormondur.Cilt akne sorunları, sedef hastalığı, egzama gibi cilt hastalıklarının az uyuyanlarda daha çok görülmesi buna bağlanmaktadır.
Aynı zamanda uykusuz kalarak Kortizol seviyemizi indiremediğimizde fazla kortizol ve stres seviyesi düşmeyince vücuttaki enflamasyon cildin parlak ve pürüzsüz olmasına sebep olan proteini parçalar bu yüzden cilt sabah kalktığınızda cansız ve mat gözükür. Saçlarımız cansız ve kırılgan olur kolajenin parçalanmasına ve kırışıklık oluşumuna sebep olur.
Yorgun bir bedenle uyanmak vücudunuzda kanın etkili bir şekilde akmasını engeller buda oksijen eksikliğine sebep olur ..Cildinizin zamanla pullu pigmentli ve lekeli görünmesinin sebebi de budur.
İşte uykunun güzellikle alakası bilimsel olarak açıklaması kısaca bu.
Demek ki napıyoruz. Yatmadan evvel yüzümüzü yıkıyoruz kremlerimizi serumlarımızı sürüyoruz ki cilt kendini onarmaya yenilemeye çalışırken bizde ona yardımcı olalım. Artık bunun önemini biliyorsunuz
Sabah kalktığımızda yüzümüzü yıkamamızın önemi de şu ki gece kendini yenilerken toksin atan cildin yüzeyindeki kendi kirlettiği tabakayı temizlemek. Bu cilt derimizin kalınlaşmasını engelleyip sağlıklı gözükür ve sabah kullandığımız serum ve kremlerin daha iyi emilmesini sağlar buda ürünlerimizden maksimum etki almamıza yarar.
Uyuyoruz yenileniyoruz gençleşiyoruz artık bunu biliyoruz
Daha İyi Bir Uyku İçin 8 Öneri
Uykuyu Bozan Yiyecek ve İçekleri Tüketmeyin. ...
Alkolden Uzak Durun. ...
Uyku Rutininizi Oluşturun. ...
Gündüz Değil Gece Uyuyun, Şekerleme Yapmayın. ...
Yatma Saatine Yakın Egzersiz Yapmayın. ...
Uyku Hijyenini Sağlayın. ...
Uykunun Gelmesini Yatakta Beklemeyin. ...
Yatmadan Önce Yediklerinize Dikkat Edin.
TÜLİN AKGÜL
Комментарии