top of page
  • Yazarın fotoğrafıalin tülin akgül

BALIK TÜKETİMİNİN ÖNEMİ

Güncelleme tarihi: 19 Haz 2023

Merhaba sevgili Alin Beauty Lounge ailesi,

Çok sevgili diyetisyenimiz Dyt.Alper Büyükbayram bundan sonra bize diyet ve sağlık hakkında önemli bilgiler verecek.


Bugün ki konumuz ise balık ve sağlığımıza etkileri. Biliyorsunuzki size hep dediğim bir şey var cilt sağlığı ilk önce beden sağlığından gelir. Biz ne kadar sağlıklı ve alkali beslenirsek, kan değerlerimiz de iyi olur, dolaşımımızın düzenli, bağırsak sağlığımız yerinde olur dolayısıyla cildimiz de bir o kadar canlı ve parlak görünüme sahip olur. Bu bahsettiğimiz sağlıklı besinlerden ise en değerli ve önemlilerinden biri balıktır.

Balığın sağlık üzerine etkilerini ise Dyt. Alper Büyükbayram bizler için kaleme aldı.


Dünyada yapılan araştırmalara göre kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ,şeker, kolesterol ve buna bağlı ölüm sebeplerinin , balık tüketimini fazla yapan bireylerde daha az görüldüğü tespit edilmiştir.



  • Balık Selenyum, İyot ve D Vitamininden zengindir.

  • Somon balığı, Sardalya, Lüfer, Tuna, Hamsi Omega-3 açısından zengin balıklardır.

  • Balık eti kolay sindirilir.

  • Kuru ve kırılgan saç dokusunu geliştirmeye yardımcı olur.

  • Omega-3 hayvanlarda lipit metabolizmasının ,yani yağın vücut tarafından enerjiye çevrilmesinin önemli bileşenlerindendir ve doğada yaygın olarak bulunur. Omega-3 yağ asitleri, insan sağlığını etkileyen kalp hastalığı, kanser, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde yararlı etkilerinden dolayı önerilmektedir.


Araştırmalara göre beslenmemizde farklı bir rol oynayan proteinlerin balık etindeki miktarı tür, beslenme ortamı, yaş, cinsiyet, etteki yağ ve su miktarına göre değişmekle beraber genellikle kasın yenilebilir kısmının her 100 gramında yaklaşık 18 ila 22 g’dır. Balık bağışıklık sistemini destekler, çocuklarda zeka gelişimi, konsantrasyon ve büyümeye olumlu katkı sağlar. Balık tüketilirken yanında yeşillik, limon sıkılabilir bu C vitaminini ve omega-3 yağ asitlerinin emilimini arttırmaktadır.


Balık yağında çokça bulunan omega-3 yağ asitleri, beyin ve sinir hücreleri için önemlidir. Balığın Omega-3 (alfa linoleik asit) üretmesi için yosun ve diğer Omega-3 zengini deniz ürünlerini

tüketmesi gerekir. Soğuk sularda yaşayan balıklarda omega-3 oranı daha yüksektir ve bir bakıma antifriz etki gösterebilir.Cildin yenilenmesini ,kuru ciltleri nemlendirerek daha parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar.



  • Haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir.

  • Izgara veya fırında pişirme teknikleri kullanılabilir.

  • Kızartma pişirme tekniği önerilmez.

71 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page